Home

sobota 26. března 2016

Tajemná Zelenina, Záhadné Ovoce I.

V Indonésii můžete na trzích narazit na podivné věci. A pokud máte touhu zkoušet nové chutě a obohatit své zážitky, připravila jsem pro vás takový mini seriál, který budu postupně doplňovat. 

Různé druhy tropického ovoce a zeleniny se dají koupit i v ČR, avšak zdaleka ne všechny. V Indonésii můžete najít mnoho druhů, které jste možná nikdy v životě neviděli ani o nich neslyšeli. Mnohé nejsou původem z těchto ostrovů, ale byly sem dovezeny během koloniální éry a zdomácněly natolik, že je místní berou za své a původní.

Dvouslivák Ježatý neboli Rambutan


Rambutan je poměrně velký strom, který produkuje trsy malých ježatých plodů velikosti švestky, jejichž slupka bývá buď červená nebo žluto-zelená (trochu může připomínat plody kaštanu). Plody chuťově připomínali liči a stejně tak jako liči má uprostřed dužiny pecku.
Rambutan se obvykle prodává po trsech od 10tis-20tis IDR podle sezóny. Mnozí Indonésané preferují Rambutan který má drobnější plody se žluto-zelenou slupkou, prý jsou sladší. Já osobně mám raději ten červený, jeho plody jsou větší a dužina je mírně nakyslá.

Rambutan můžete oloupat dvěma způsoby: buď naříznout slupku a poté zmáčknout a plod vyloupnout, nebo si všiměte drobné rýhy vedoucí od stopky ke "špičce" a do té pak vtlačíte palec a slupka sama povolí a rozevře se. Každopádně doporučuji před loupáním omýt. 

Rambutan



Salak neboli Snake Fruit


Salak je plodem Salakové palmy (Salacca Zalacca) a má původ na Jávě a Sumatře, zdomácněl i na dalších ostrovech (Bali, Sulavesi atd..). Salaku se daří velice dobře na vulkanických půdách.
Plody rostou u kmene nízko nad zemí chráněny dlouhými trny. Plody Salaku mají kapkovitý tvar a jsou potažené šupinatou slupkou, která připomíná hadí kůži, od toho její anglický název. 

V Indonésii můžete narazit na druhy, které se chutí liší podle místa původu. Salak z Jávy (Salak Yogya, Salak Pondoh) je spíše nasládlý a mnohem více moučnatý na rozdíl od Salaku Sumaterského (nebo také Salak Medan), který je svíravě nakyslý a mnohem více šťavnatý. Salak Bali je kombinací dvou předešlých, moučnatý ale nakyslý.

Když budete kupovat Salak, otestujte si špičku každého plodu. Měli byste cítit vůli mezi plodem a slupkou, v žádném případě nekupujte Salak, jehož špička ke měkká nebo dokonce mazlavá, to znamená, že je plod může být nahnilý.
Pokud si tedy koupíte Salak, nejprve jej omyjte a pak oloupejte od špičky. Dávejte přitom pozor, zejména je li šlupka tuhá, ať se neporaníte, šupinky mohou být ostré. Uvnitř je dužina Salaku rozdělená na dva až tři díly s jedním semenem v každém dílu. Salak z Jávy můžete po oloupání rovnou jíst, Salak ze Sumatry je dobré po oloupání zbavit tenké blány, která pokrývá jednotlivé díly dužiny, protože je trpká - jednoduše ji "odmasírujte" prsty pryč.
Na Jávě ze semen Salaku po upražení připravují nápoj KOPLAK, je to taková obdoba vitakávy. 

Salak

Žádné komentáře:

Okomentovat

Disqus Shortname

Comments system