Home

pátek 1. října 2010

Svatba na břehu Danau Maninjao


Ve stredu, kdyz Trang prisla domu, tak nam rekla, ze ji vedouci katedry videa a televize (KVT), Mr. Amran, nabidl, ze muzeme jet v sobotu k jezeru Danau Maninjao, protoze se tam pry bude konat mistni velice tradicni svatba Minankabau a jelikoz to budou natácet, tak se tam jede jako ze "skolni akce pro vyvolene". A vzhledem k tomu, ze na sobotu a nedeli nebylo nic v planu, tak jsme tuto nabidku s radosti prijali.


V sobotu po obede pro nas dojeli a tak jsme vyrazili vstric novym zazitkum. Kromne me, Trang, Jackie a Hidai s nama jela jeste Ira (holcina z KVT) a po ceste pres Bukittinggi jsme nabrali jeste jednoho chlapce jehoz jmeno si bohuzel nepamatuju, ale mel nejakou prezdivku...neco jako deph nebo tak nejak, a pak uz jsme si to frceli prez kopce a udoli ke kraterovemu jezeru Danau Maninjao.
Kdyz jsme se "vysplhali" na okraj krateru, otevrel se nam doopravdy prekrasny pohled na jemne mrakama, jako poklickou priklopene jezero s ostrovem.
Dolu k jezeru jsme jeli po Kelok Ampek-Ampek, coz v jazyce Minang znamena 44 zatacek a taky to stalo za to. Ty serpentiny byly doopravdy velice ostre rezane a jestli si vybavujete jak jsou u nas siroke takove ty nejnejnejmensi "okresky", kde maji dve auta problem se vyhnout, tak tady byla silnice snad jeste uzsi, ale mistnim autobusakum to ocividne nijak nevadilo...muzu vam teda rict, ze mne tedy chvilema poleval studeny pot, kdyz jsme se ve velice nepřehledných zatackach mijeli s nejakym mistnim autobusem, ktery uz mel ocividne nejlepsi roky sve existence davno za sebou. A jeste ke vsemu tu maji asi nejaky zvlastni system ohledne zrcadel v zatackach...proste tam neni absolutne nic videt, ale nakonec vse dobre dopadlo a my jsme v poradku sjeli dolu ke brehum Danau Maninjau az do vesnice Koto Kaciak.

Ve vesnici uz byly pripravy na svatbu, ktera byla druhy den, v plnem proudu - pred nevestinym domem byla zrizena takova "polni kuchyne" a varilo se o sto sest!

Ubytovali jsme se v dome pritele Mr.Amrana. Tento pan byl snad nejvyssim indonesanem jakeho jsem tu zatim potkala, predstavte si, ze byl skorem o hlavu vetsi nez ja, pricenz mistni stadart je vetšinou opačny :) Jeho dům byl novy, velky a velice cisty a komfortni. Z venku vypadal klasicky - mel takovou tu tradicni strechu Minankabau co vypada jako buvoli rohy, ale u vnitr to pusobilo spis jako v nejakem loftu. Strop tu mohl mit snad 7 metru a to meli jeste mistnosti v podkrovi, ale abyste si nemysleli, na to, ze ho postavili asi tak pred rokem tak jsem si porad pripadala, jako by ho zkolaudovali predevcirem, podle stavu interieru, ale jina super.

K veceri byla naprosto delikatni smazena ryba v cervenem sambalu (jejiz jmeno si bohuzel nepamatuju), pergedel (vypada to jako bramborak, ale misto brambor date rybi poter) a palai rinuak coz je rybi poter smazeny zabaleny v nejakem velice aromatickem listi, no chutnalo to krapet po kopru, ale bylo to vazne naprosto chutove nepopsatelne!


Po veceri, jsme se sli podivat k one "polni kuchyni", protoze soucasi mistni tradice je, ze zeny, ktere zrovna nevari, protoze treba varily pres den, hraji tem ostatnim na Talompong, a jelikoz nase Jackie studuje v Padanj Panjangu to same, tak se mezi ty babky natvrdo vecpala a pulku vecera s nima hrala a musim uznat ze bravurne!

Druhy den rano jsme se vypravili za svatbou. Cela svatebni ceremonie zacinala v dome zenichovy rodiny, kde bylo pro svatebcany pripravene pohosteni a pak se zenich za doprovodu skupiny tradicnich Karawitan bubeniku vydal na cestu po vesnici az se setkal s nevestou, ktera si taky udelala sve "kolecko". Pri jejich setkani se odehral tradicni Pencak Silak divalo-souboj mezi zenichovymi a nevestinymi bojoniky a pak se odebrali k mistu vyvrcholeni ceremonie.
Tam byl uz pripraven neco jako "trun" na nejz nevesta spolu s zenichem usedli a pak prichazeli hoste s dary atd....znateto, obligatni foceni. Chvilkama mi jich bylo az lito protoze museli pekne vysnoreni pozovat na fotografii s kymkoliv kdo o to pozadal, ale jinak vypadali velice spokojene a mimoradne krasne.

Po obradu jsme se zase vydali zpet, do naseho milovaneho a mraky vytrvale prikryteho padang panjangu.


2 komentáře:

  1. No to jsou uzasne zazitky. Nevesta je moc krasna a lidé tez. Takova druznost tady v Evrope uz zmizela, ale taky urcite to kdysi bejvavalo.....nam taky uz zacala skola, Ela se chysta do Vidne. Mej se moc pekne.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jsi mi nějaká patetická, máti!

    OdpovědětVymazat

Disqus Shortname

Comments system