Zapota Obecná neboli Sapodilla (indonésky Sawo)
Sapodilla je středně vysoký strom se střídavými řapíkatými listy. Původním domovem tohoto ovocného stromu je Střední a Jižní Amerika, ale díky koloniím se rozšířil i do jižní a jihovýchodní Asie.
Plody Sapolilly jsou kulovité nebo vejčité bobule velikosti větších kachních vajec s hnědou až hnědě rezavou slupkou a trochu připomínají nemyté brambory. Dužina bývá nažloutlá až nahnědlá a obsahuje několik plochých semen. Sapodilla vylučuje lepkavé, latexu podobné mléko, z něhož se původně vyráběly žvýkačky. Ostatně toho si můžete všimnout i při její konzumaci, kdy vytváří "pogumovaný" efekt v ústech, který ale rychle odezní.
Sapodilla - Sawo |
Z osobní zkušenosti kupuji Sawo pouze na venkově a v sezóně, nejlépe podél cest, kde je prodávají místní lidé přímo ze zahrádky. Bohužel Sawo, co je k dostání na trzích ve městech bývá nezralé a spíše dřív zhnije než by dozrálo.
Pokud jej tedy budete kupovat, mělo by být na omak poddajné asi jako zralá meruňka, když je tvrdé není zralé. Sawo omyjte a oloupejte z něj tenkou slupku. Semena nejezte.
Povijnice Jedlá/batátová (indonésky Ubi Jalar)
Ubi / batáta je okopanina a stejně tak jako brambory pochází z Ameriky. Do Evropy se dostalo s Kryštofem Kolumbem asi o 100 let dřív než klasické brambory. Z Ameriky se Ubi rozšířilo do dalších teplých oblastí světa, zejména do Afriky, Jihovýchodní Asie, Číny či Japonska. Na rozdíl od Brambor, jsou mladé listy Ubi / Batátů jedlé a připravují se podobně jako špenát.
Ubi či Batátů je mnoho druhů i v samotné Indonésii. Mnohé z nich se využívají především na výrobu moučníků, dají se vařit, smažit, dusit, péct atd...
Ubi (zdroj obrázku: wikipedia) |
Ubi jalar má světlou slupku a dužina po uvaření zežloutne, takové Ubi nejvíce připomíná přemrzlou bramboru. Ubi Merah (červené ubi) je vlastně kasická batáta jak ji můžeme koupit i v českých obchodech s tmavě oranžovou až červenou slupkou a oranžovou dužinou. Ubi Cilembu (Ubi madu - medové ubi) je asi nejsladší formou ubi co jsem zatím jedla. Nejčastěji se prodává pečené ve slupce a to je doopravdy pochoutka. Asi nejpodivnější z Ubi, jaké lze v Indonésii najít, je Ubi jalar Ungu (fialové Ubi) které má červeno-fialovou slupku a červenou dužinu, která po uvaření nabyde syté fialové barvy. Toto Ubi je často používáno na moučníky protože vypadá velice efektivně, ale dělají se z něj i křupky a další pochutiny.
Ubi můžete tepelně upravovat prakticky jakkoliv, oloupané i neoloupané, ale nekonzumujte je v syrovém stavu. Ubi v syrovém stavu vylučuje lepkavou latexu podobnou tekutinu, která ubi chrání před škůdci.
Ubi ungu - fialové ubi |
Dezert "biji salak" z fialového ubi |
Křupky z fialového ubi |
Žádné komentáře:
Okomentovat