Home

sobota 26. března 2016

Tajemná Zelenina, Záhadné Ovoce II.

Zapota Obecná neboli Sapodilla (indonésky Sawo) 


Sapodilla je středně vysoký strom se střídavými řapíkatými listy. Původním domovem tohoto ovocného stromu je Střední a Jižní Amerika, ale díky koloniím se rozšířil i do jižní a jihovýchodní Asie.

Plody Sapolilly jsou kulovité nebo vejčité bobule velikosti větších kachních vajec s hnědou až hnědě rezavou slupkou a trochu připomínají nemyté brambory. Dužina bývá nažloutlá až nahnědlá a obsahuje několik plochých semen. Sapodilla vylučuje lepkavé, latexu podobné mléko, z něhož se původně vyráběly žvýkačky. Ostatně toho si můžete všimnout i při její konzumaci, kdy vytváří "pogumovaný" efekt v ústech, který ale rychle odezní.

Sapodilla - Sawo
Pokud jsou plody doopravdy zralé, jsou velice sladké, připomínají chutí i konzistencí přezrálou medovou hrušku. Bohužel se plody často trhají nezralé, aby přežily expedici a pak je nutné je nechat dlouho odležet aby změkly. Často se ale trhají nezralé i proto, že jsou velmi oblíbené u Kaloňů, kteří pak v sadech a zahradách škodí stejně jako u nás špačci. 

Z osobní zkušenosti kupuji Sawo pouze na venkově a v sezóně, nejlépe podél cest, kde je prodávají místní lidé přímo ze zahrádky. Bohužel Sawo, co je k dostání na trzích ve městech bývá nezralé a spíše dřív zhnije než by dozrálo. 
Pokud jej tedy budete kupovat, mělo by být na omak poddajné asi jako zralá meruňka, když je tvrdé není zralé. Sawo omyjte a oloupejte z něj tenkou slupku. Semena nejezte.


Povijnice Jedlá/batátová (indonésky Ubi Jalar)


Ubi / batáta je okopanina a stejně tak jako brambory pochází z Ameriky. Do Evropy se dostalo s Kryštofem Kolumbem asi o 100 let dřív než klasické brambory. Z Ameriky se Ubi rozšířilo do dalších teplých oblastí světa, zejména do Afriky, Jihovýchodní Asie, Číny či Japonska. Na rozdíl od Brambor, jsou mladé listy Ubi / Batátů jedlé a připravují se podobně jako špenát.
Ubi či Batátů je mnoho druhů i v samotné Indonésii. Mnohé z nich se využívají především na výrobu moučníků, dají se vařit, smažit, dusit, péct atd... 

Ubi (zdroj obrázku: wikipedia)

Ubi jalar má světlou slupku a dužina po uvaření zežloutne, takové Ubi nejvíce připomíná přemrzlou bramboru. Ubi Merah (červené ubi) je vlastně kasická batáta jak ji můžeme koupit i v českých obchodech s tmavě oranžovou až červenou slupkou a oranžovou dužinou. Ubi Cilembu (Ubi madu - medové ubi) je asi nejsladší formou ubi co jsem zatím jedla. Nejčastěji se prodává pečené ve slupce a to je doopravdy pochoutka. Asi nejpodivnější z Ubi, jaké lze v Indonésii najít, je Ubi jalar Ungu (fialové Ubi) které má červeno-fialovou slupku a červenou dužinu, která po uvaření nabyde syté fialové barvy. Toto Ubi je často používáno na moučníky protože vypadá velice efektivně, ale dělají se z něj i křupky a další pochutiny. 
Ubi můžete tepelně upravovat prakticky jakkoliv, oloupané i neoloupané, ale nekonzumujte je v syrovém stavu. Ubi v syrovém stavu vylučuje lepkavou latexu podobnou tekutinu, která ubi chrání před škůdci. 

Ubi ungu - fialové ubi
Dezert "biji salak" z fialového ubi

Křupky z fialového ubi


Žádné komentáře:

Okomentovat

Disqus Shortname

Comments system