Home

úterý 29. října 2013

DAILY LIFE IN INDONESIA I.


Tak, krásní mladí lidé (jak by řekl docent Kocman), vzhledem k tomu, že v nejbližších měsících se zatím po Indonésii cestovat nechystám, budu mít tak dost času připravit vám tu pár rad a typů jak "přežít v Indonésii" bez nějaké větší duševní či fyzické újmy, zejména pokud se hodláte v Indonésii pohybovat delší dobu a ne jen na týden na dovču na Bali...ale i tam se vám mé rady budou hodit. 
V každém příspěvku se budu věnovat nějakému konkrétnímu problému...jako například jídlu, vedru, hmyzu, hygienickým návykům atd...
Doufám že vám moje osobní zkušenosti budou k něčemu užitečné. Kdybyste potřebovali urgentně nějakou radu tak mi napište. Hodně zdaru!

V tomto prvním příspěvku se zaměřím na  MOSKITY ( indonésky "NYAMUK" čti ňamuk), jak si na ně dávat bacha a jak s nimi zatočit.

Na komáry - moskity se mě ptala už spousta lidí, jelikož u nás v čechách máme poněkud zkreslené představy o tropických formách komárů a jaké nebezpečí představují pro člověka. Ano, komáři tu jsou a ano je jich tu dost. Nemůžu říct, že by jich bylo víc než u nás v létě po vydatných deštích, ale jejich tu hodně a jejich koncentrace závisí na podmínkách každé oblasti - prostě tam, kde se vyskytuje množstní "nepohyblivé" vody je komáří ráj. Takže nejen v pralesích ale i v městských aglomeracích. V prvním případě hrozí malárie v druhém horečka Dengue. Neznamená to ale, že když vás píchne komár tak hned chytíte nějakou nemoc...i když je ještě spousta dalších nebezpečných chorob, které komáři mohou přenášet, pojdmě se bavit o těchto dvou hlavních, jelikož ty bývají v merku cestovatelů. Nebudu se vám tady rozepisovat o přízacích či léčbě, o tom je na internetu dost informací, ale poradím vám, jak předejít panice a abyste se zbytečně neládovali antimalarikama tam, kde to není zapotřebí. Protože, přiznej me si, antimalarika jsou pěkný svinstvo a pro tělo solidní zápřah.


Tak za prvé, je nutné si uvědomit kam vlastně jedete. Pokud pojedete na Kalimantan, ostrovy Mentawai, nebo do oblastí s deštným pralesem jako napr. Severní Sumatru za orangutanama, tak tam vám ty antimalarika vřele doporučuju. Pokud se ale chystáte na Bali, Jávu nebo prostě tam, kde víte, že se nebude prodírat pralesem, tak být váma malarika nechroupu. Jen si je vezměte s sebou pro tzv. "stand by therapy", to máte i u všech malarik napsaný v příbalovým letáku jak na to (nebo opět internet či centrum tropických chorob). Jedna zásadní věc - komáři, co přenáší malárii jsou aktivní od soumraku do úsvitu, takže je důležité se chránit na večer a především během spánku. Komáři, co přenáší horečku Dengue, jsou aktivní v dopoledních hodinách až cca do 12h, pak už to teplo nedávají a zalezou, ovšem v období dešťů můžou být aktivní až do odpoledne. Takže je důležitý se hned po ránu natřít/postříkat repelentem. Ti ostatní komáři, prostě jen obtěžujou, ale i proti nim je dobrý se chránit jinak bude pěkně dožraní.  

Doporučuji si vzít vlastní moskitieru, v indonésii se dost špatně shání...jo a taky si vemte min. 5 m provázku, kolíček, 4 větší spínací špendlíky a univerzální lepící pásku (to se mi osvědčilo jak takovej účinej kit pro zavěšení a ukotvení moskytiery). Indonésani obvykle nemají háček u stropu na zavěšení a i když ho mají, tak zase vy nemáte k dispozici štafle!

Repelenty (obat nyamuk)

Repelenty bych rozdělila do dvou kategorií - ty, které si nanášíte na sebe, na kůži, na oblečení a externí insekticidy - to jsou takové ty spreje, doutnáky a krabičky do zásuvky co komáry v místnosti pozabíjejí nebo vypudí. Předem vám můžu říct, že nemá vůbec smysl utrácet nehorázný sumy za specielní repelenty v našich outdoorových obchodech, jsou drahý jak prase a stejně nefungujou. Jo, můžete si je vzít na začátek aby jste se měli čím namazat než dojdete do obchodu, ale na to vám stačí i běžný český repelent nebo levandulový olej. Indonéské repelenty jsou levné, účinné a NESMRDÍ! Naopak voní, Do teď jsem nepochopila, proč repelenty u nás tak děsně páchnou...


Tu máte do začátku nějaké tipy na repelenty první kategorie. Mě osobně se nejvíce osvědčil SOFFEL ale je k dostání i AUTAN, ale ten mi přijde že trochu smrdí po našich repelentech. Ale z nostalgie proč ne...jsou i další repelenty samozřejmě, ale tyhle dva najdete v indonésii snad všude. Dokonce jsem někde viděla i nějakej levandulovej, chce to zkrátka hledat. Je docela účinné kombinovat repelent mléko a repelent ve spreji. Proč? Protože je dobré si na místa, která nemáte krytá nanést mléko a na oblečení pak sprej a ten s sebou nosit a v případě že ucítíte že vás to zase začíná žrát tak naneste další vrstvu. Taky není moc dobrý se patlat repelentem - mlékem když si potom nemáte jak  umýt ruce. Přeci jen je to chemie a v indonésii se jí často rukama a repelent není zrovna nejlepší příchuť do jídla. Další věcí kterou je třeba mít na paměti, je to, že pokud pojedete do oblastí s deštným pralesem, tak tam je vlhkost vzduchu 100%, a jakýkoliv repelent, co jste nanesli na kůži je do půl hodiny pryč...prostě vám steče z těla! A komárů je tam tolik, že je nestačíte odhánět, proto je nejlepší nanášet repelent na oblečení tam vydrží i když vy jste propocení durch... (předpokládám, že nikdo z vás nepůjde do pralesa v minišortkách, tílečku a žabkách). Mě mají komáři velice rádi, a nejen ti tropičtí, takže já bez repelentu nevylezu před barák a malý sprej s sebou furt nosím v kabelce.


Pokud se někdo z vás nechce mazat chemii, může zkusit "přírodnější" cestu, tak je tady citronela. Citronelový olej je taky běžným prostředkem k odpuzení komárů a dá se koupit prakticky všude. Je ale krapet problém ho v obchodě najít, protože když už se vám podaří objevit sekci repelentů a insekticidů tak tam ho neajdete. Citronelový olej bývá z pravidla zařazen do sekce léčiv (stejně jako olej z bílého dřeva - o tom později). Léčiva se dají snadno nalézt, jelikož bývají situovány poblíž pokladny. I když mám vůni citrónové trávy ráda, tak já tento olej jako repelent nepoužívám, jednak nemá takovou výdrž jako ty výšezmiňované repelenty a taky ta vůně je fakt síla! Další zajímavou alternativou je citronelové mýdlo, ale to asi bude jen pro jedince kteří moskyty nijak nepřitahují. Jako mýdlo je to fajn, ale já osobně ho používám do skříně proti molům ;)


Z té druhé sorty "odpuzovačů" tu mám pár základních typů/druhů, jen tak pro přehled. Takovým tradičním odpuzovačem je doutnající spirála. Pokud vám ale vadí spát v začuzené místnosti tak nedoporučuju, jinak ale funguje dost spolehlivě a dá se používat i venku (pokud tedy zrovna nefouká vítr), já osobně ji používám při práci na terase, aby mě komáři nežrali pod pracovním stolem, taky je to vhodný repelent pro větrané/neuzavřené prostory a místa kde není elektřina. Doporučuju si tu spirálu pálit na něcěm nehořlavým ... třeba jako já - v pixle od sušenek.


Dalším typem je repelent do zásuvky. Tu máte dva příklady, ten menší ten je vhodný na cestování, nebo do malých místností. Je to krabička/přistroj do jejíž horní části se vloží takový polštářek, který působením telpa uvolňuje látky co odpudí komáry. Toto je vhodná alternativa, když jedete do indonésie na dovolenou, nebo když budete chtít cestovat (je to snadno sbalitelné), je ale potřeba si koupit i náhradní náplně. Bohužel tento repelent není vhodný pro spaní při "otevřeném okně", protože jeho princip je ten, že vymlátí komáry co jsou v místnosti a po cca 4h přestává být účinný a noví komáři už čekají...

Toto jsou náplně 













Pro dlouhodobé domácí využití je dobrý repelent s tekutou náplní, princip je stejný jako u prvního, ale tady je místo polštářku, lahvička s tekutinou. Mám vyzkoušeno, že když ho použiji jen na noc (cca 8-9h) vydrží víc jak měsíc. Při celodenním provozu asi jen týden a něco, zato ale zvládne i poměrně velké prostory a to i ty neuzavřené.


Posledním typem je sprej. Já osobně tenhle typ repelentu nemám ráda, ale je dost účinný, jenže opět jen v uzavřených místnostech. Tady na obrázku máte jeden z nejpopulárnějších indonéských insekticidů - tenhle sprej zabírá na komáry, šváby, mravence ale i štěnice a další brebery...ale je to fakt dost silná chemie, takže pokud to není zrovna nutné (třeba v případě mravenců a švábů) tak vám toto nedoporučuji.


Tu je ještě jeden sprej (ten někde koupili moji rodiče když tu za mnou byli, a podezírám je, že si to stříkali na sebe), taková kuriozitka- zmáčknout na vteřinu a mělo by to 10h vydržet...sice více méně funguje, ale ta citronová vůně je tak intenzivní že se v té místnosti pak nedá být :D ...a nebo jsem přecitlivělá.


No, a když už vás, i přes veškeré snahy, něco hryzne, tak tu je malý Indonéský zázrak - MINYAK KAYU PUTIH (Cajuput oil - olej z "Bílého Dřeva")! Je to olej podobný Eukaliptovému oleji, ale není tak agresivní. Tento olej je alfa a omega indonéského samoléčení...Na komáří štípance zabírá skvěle (Fenistil hadr!) a je taky dobrý na nejrůznější masáže, pohmožděniny, při bolesti hlavy, břicha (neužívat vnitřně!), já si sním napustila kožené sandály co mi tu zplesnivěly a spolubydlící tim natírala kočku proti blechám (ale to nevím jestli je nejlepší nápad), každopádně tuhle věc musíte mít! Indonésani ho mají ve všech velikostech/objemech - od lahvičky co strčíte do dlaně až po litrové lahve!


Tak to by bylo asi tak všechno...jo, kdyby ti z vás co už v Indonésii byli, měli pocit, že jsem na něco zapoměla tak dejte vědět.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Disqus Shortname

Comments system