Home

čtvrtek 12. května 2016

Tajemná Zelenina a Záhadné Ovoce III.

A mám tu pro vás další pokračování z mini-série o plodinách, na které můžete v Indonésii narazit a jenž jste pravděpodobně ještě na vlastní ústa neokusili.

Jambosa Malacká neboli Jambu Air


Jambosa je středně vysoký strom z čeledi myrtovitých, může vám trochu připomínat hrušeň, má poměrně dlouhé, k oběma koncům súžené listy a jeho plody jsou také malvice.
Jambosa má zřejmě původ na Malajském poloostrově (starým jménem Malaca = jambosa malacká) a odtud se rozšířila do mnohých tropických zemí např. Indonésie, Brazílie a dalších. 
Plody Jambosy jsou různě velké (cca od limety až po máslovou hrušku) a bývají růžové, karmínové, žluté i bílé. Obecně mají hruškovitý tvar. Chutí se mezi sebou jednotlivé druhy trochu liší - od kyselých a trpkých až po sladké, asi jako jablka. Dříve se proto také Jambose přezdívalo "Východoindická růžová jablka". 

Jambosa Malacká - Jambu Air
Jambu Air je jedno z mých nejoblíbenějších ovocí, jelikož je kyselé a šťavnaté ale zároveň má příjemnou květinovou vůni. Indonésané ho většinou nekonzumují přímo (asi jako všechno ovoce co není sladký jako cumel), ale připravují z něj limonády a je součástí ovocného salátu Rujak ( viz Daily Life in Indonesia V).

Jambosa Malacká - Jambu Air
Jambu neloupejte ale dobře omyjte. Můžete je jíst rovnou, ale v tom případě bacha na semínka, a nebo je rozkrojte na čtvrtiny a jednoduše vykrojte semena a bubáka.
(Nedávno jsem se s někým dohadovala o tom, co je to bubák a pro ty z vás, kdo tento termín neznají: bubák je to, co je na opačné straně malvic naproti šťopce, tam kde byl květ. Takže doufám, že teď už je to jasný.)

V Indonésii můžete narazit na řadu ovoce, kterému místní budou říkat JAMBU.
Např: JAMBU BIJI = Guava
JAMBU MONYET = Ledvinovník Západní neboli Kešu oříšek a další. 

Pro nadšence do Jambu tu mám link, kde si můžete prohlédnout různé druhy Jambu.


Pitahaya (Pitaya) neboli Dragon Fruit neboli Buah Naga


Pitahaya není Indonéským ani asijským ovocem, ale pochází z Mexika a je plodem Kaktusu Trojhranného (Cereus triangularis), stal se však natolik populární, že na něj teď narazíte snad úplně všude.
Cereus Triangularis
V Indonésii je nejběžnější Buah Naga Merah (Pitahaya Roya = červená pitaya) a Buah Naga Putih (Pitahaya Blanca = Bílá pitaya). Oba dva druhy vypadají prakticky stejně a dokud je nerozkrojíte tak  nevíte, kterou jste si přinesli domů a jestli trhovec náhodou nekecal. 
Vodítkem vám může být to, že bílá pithaya je spíše oválná a na růžové slupce někdy mívá zelené žíhání a takové ty lístky nebo chlopně co má na slupce, jsou světle zelené a červená pitaya je více kulovitá a opravdu sytě karmínově růžová skoro celá i lístky.

Pitahya - Dragon Fruit - Buah Naga
Chuťově se od sebe bílá a čevená také odlišují. Bílá je poměrně mdlá a sama o sobě dost o ničem, zato se skvěle hodí jako základ pro různá ovocná pyré a džusy. Červená je mnohem chuťově výraznější, sladká a jemě nakyslá - a o té úžasné barvě ani nemluvím!

Pitahaya Blanca  - Buah Naga Putih / Pitahaya Roya - Buah Naga Merah
Pitayu omyjte, rozkrojte a buť ji můžete jíst rovnou lžičnou ze slupky nebo ji jemě vyloupněte podobně jako avokado a připravte podle vlastní chuti.

Disqus Shortname

Comments system