Home

pondělí 13. ledna 2014

DAILY LIFE IN INDONESIA III.

Období dešťů aneb jak nenastydnout v tropech.


Sopečná sezóna téměř za námi a období děšťů (musim hujan) v plném proudu.

Pokud se v tomto období chystáte do Indonésie, je nutné se připravit na to, že budete nejen zpocení, ale také dost často provlhlí a mokří. Indonésie má totiž (narozdíl od severních států jihovýchodní asie např. Thajska, Malaisie či Barmy atd...) období dešťů od podzimu do jara, a tak jsou v zimních měsících letenky za lákavé bezkonkurenční ceny. Období dešťů není nijak tragické a pokud nemáte rádi příliš vysoké teploty, ale toužíte se podívat do tropů, je období dešťů pro vás nejlepší i když je potřeba cestu lépe promyslet...a na opalování to obvykle moc není.

Té vlhkosti se takřka nevyhnete, ale dá se jí přizpůsobit.

Tu máte pár základních rad, snad vám budou k dobru.

1. Myslete pozitivně! Nestresujte se, že vám kvůli dešti něco unikne...čas je v Indonésii relativní pojem, a sami Indonésané déšť také prožívají ( "prší/pršelo" to je jedna z nejčastějších omluv/výmluv proč nedorazit na schůzku, do školy atd...)

2. Neberte si s sebou nic, co snadno zplesniví nebo co nevydrží promočení dešťem. Vetšina kožených věcí (boty, sandály, přezky ...atd) snadno a rychle podléhá plísni. Pokud ale na těchto věcech doopravdy trváte, dá se jim pomoct impregnací (jak jsem psala v článku o komárech, já si napustila sandály Cajuputovým olejem - minyak kayu putih) a při každé příležitosti je exponovat slunci.
Během období dešťů prší nimimálně jednou denně téměř v celé indonésii a to většinou v odpoledních a večerních hodinách.
Já sama během tohoto období chodím ve městě převážně v plastových balerínách, žabkách a občas trackingových sandálech (i když nerada, pásky zůstávají dlouho vlhké a dost pak páchnou).

3. Vemte si dešťník. I když jste zarytí pláštěnkáři, tak deštník vám umožní reagovat rychleji. Déšť se sice dá předvídat, kór když vydíte zamračený nebe. Jenže pak začne pršet z ničeho nic a s takovou vervou, že hledání a navlíkání pláštěnky by bylo kontraproduktivní. Prostě rychle roztáhnout deštník a zdrhat. Pak si tu plášťěnku můžete vklidu někde natáhnout, ale tropický déšť má takovou sílu, že by jste byli mokří tak jako tak...

4. V případě, že se schyluje k dešťi, začněte se okamžitě poohlížet po vhodném místě, kde tu čivu přečkáte, protože v některých případech může pršet i hodiny, takže je dobrý zapadnout někam, kde se můžete posadit a dát si čaj nebo kávu. V klidu, bez stresu. Nespoléhejte na to, že se schováte pod stromem...to vydrží tak na nejvýš pět-deset minut a i když strom poněkud zmírní účinky deště, tak budete za chvíli mokří taky (pokud sebou tedy nemáte deštník viz bod 3.)

5. Zahřejte se. Možná vám to připadá divné, proč byste se měli v tropech zahřívat, ale obzvlášť jestli promoknete je dobré nějak své tělo prohřát nejlépe zevnitř, protože během období dešťu neuschnete rychle a kdo by chtěl být o dovolený nastydlej,že? Pokud sebou máte něco ostřejšího, tak si dejte štampli, ale Je mnohem účinější použít nějaké místní zdroje horkých zázvorových nápojů. Avšak pozor, nic pro měkejše!

Nejoblíbenějšími zahřívacími nápoji jsou:

Air Jahe - to je svařená voda a zázvor , toto je základ skoro všech zázvorovejch "pítí", ale pije se i samostatně, zahřívá a pomáhá srovnat zažívací systém. Nelekejte se, že nemá takovou tu zlatavě mléčnou barvu jako když si uděláte zázvorový čaj doma. Je to spíš takové karamelové. Občas to má doopravdy grády a tak se nestyďtě požádat o zředění nebo o mléko (tambah air panas / susu)

Air jahe

Sekoteng/Sekuteng - původem z střední Jávy. Air jahe obvykle s mlékem, světlým třtinovým cukrem, burákama, fazolkama munggo, želé a kostkami bílého chleba, na Sumatře ho pijí s vyšlehaným vaječným žloutkem, což je výtečné.
Sekoteng

Bandrek - Nápoj původem ze západní Jávy. Bandrek je oproti Sekotengu více kořeněný (bývá v něm skořice, hřebíček, kardamon i citrónová tráva) a slazený je tmavým palmovým cukrem, který mu dodává hnědou barvu a specifickou chuť. Obvykle se pije s kondenzovaným slazeným mlékem, kokosovým mlékem nebo jen tak, bez mléka, jak má kdo rád a někdy se do něj přidává i dužina mladého kokosového ořechu.

Bangrek a Bajigur

Bajigur/Bajigoer - Kokosové mléko svařené s palmovým cukrem a špetkou soli, tentokrát je zázvor jen jako dochucovadlo a nikoliv hlavní ingredience. Bajigur je stejně jako Bandrek původem ze Západní Jávy a je oblíbený zejména v horských oblastech. V původní receptůře je Bajigur dochucen voňavým Pandánovým lisťím, ale dnes bývá často nahrazen vanilínem. K Bajiguru se obvykle podávají dušené banány a vařené sladké brambory a další dobroty.

Dobroty k Bajiguru 

Ještě tu jsou další pití jako například Kopi Jahe - káva se zázvorem a s mlékem, nebo Jahe Merah - pití z červeného zázvoru a nebo třeba klasický zázvorový čaj s medem a limetkou...

Dalším zajímavým pitím je Jeruk Nipis Panas - horká citronáda, ale dávejte si pozor kolik cukru vám tam narvou, je lepší předem říct, že vám stačí je dvě lžíce (tady je měří v polévkových) cukru, jinak vám jich klidně dají pět!!! (kurang manis - dua sendok gula saja)

Prostě hlavně se prohřát a pak vám klidně může kapat za krk a vám už to vůbec nebude vadit.

6. Během období dešťů je problematické si i vyprat a usušit prádlo, takže pokud jen projíždíte tak si sebou vemte dostatečné množství oblečení a pokaždé, když někde "zakotvíte" najděte si prádelnu. Většina to zvládne vyprat do druhého dne, ale někdy to může trvat i tři dny! Jestliže nikam nespěcháte a chcete si vyprat sami, doporučuji si přivstat (tak kolem 6h max.7h ráno) a když nebude obloha zatažená tak si rychle vyprat...někdy se může stát, že počasí je doopravdy natolik nepříznivé, a vlhkost vzduchu taková, že prádlo neuschne ani do třetího dne a zatuchne.

Dettol se dá sehnat ve všech velikostech, což se hodí při cestování.

Na to je poměrně jednoduchá rada (ale trvalo mi pár měsíců než jsem na to tenkrát přišla, tak doufám, že vám ušetřím čas), přidejte do vody na praní Dettol (dá se koupit skorem všude, stačí trocha) a nechte v té vodě to prádlo i s pracím práškem namočené aspoň půl hodiny. Nedávejte tam toho Dettolu příliš ať nepáchnete jak nemocnice. Dettolem vymlátíte všechny bakterie, na které je prací prášek ve studené vodě krátký a tak vám ani při několika dením sušení prádlo nezatuchne, a nebudete smdět jak stará žínka. 

 Dettol je taky super na již zmíněné sandály, i když budou stále vlhké nebudete s nima smrdět na celý kolo a v autobusech, vlacích nebo letadlech tak nebudete přispívat k žaludečním nevolnostem spolucestujících.  I když zrovna u sandálů je potřeba tenhle proces opakovat častěji (pokud je máte permanentně na sobě).

Co na závěr? Období dešťů je prostě jedno ze dvou ročních období, a jako máme my jaro, léto, podzim a zimu, má každé roční období svoje specifika i pozitivní stránky. A období dešťů vám může poskytnout právě tu představu jakou o tropech máme - všechno je zelené, vegetace bují, pralesy jsou zahalené krásným mžným oparem a i mokré opice tolik neprudí. 

Disqus Shortname

Comments system